Az urológia a nőknél és a férfiaknál is egyaránt a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elvezető rendszerrel, tehát a vesék, a vesevezetékek, a húgyhólyag, és a húgycső rendellenességeivel valamint a férfi nemi szervek tekintetében a herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek megbetegedéseivel a férfi meddőséggel és a merevedési zavarokkal foglalkozó összetett szakterület.

Amennyiben húgyúti vagy férfi nemi szervi problémák, betegségek merülnének fel, akkor elkerülhetetlen urológus vagy andrológus szakember felkeresése. Maximális diszkrécióval foglalkozunk az ide érkező páciensekkel. Mondják el panaszainkat időben, a megelőzésben a korai felismerésben óriási szerepet játszanak a szűrővizsgálatok.

Andrológia:

Az andrológia szakterületéhez tartozik: a férfi meddőség, nemzőképességi zavarok, az organikus (szervi elváltozással járó) eredetű szexuális zavarok, férfiak fogamzásgátlása, és a férfi klimax.

A leggyakrabban előforduló betegségek:

  • herefejlődési zavarok
  • daganatos megbetegedések, úgymint veserák, prosztatarák, hererák
  • Húgyivarszervi gyulladások
  • inkontinencia
  • vesekő

Urológiai vizsgálatok

Fizikális nem műszerrel végzett vizsgálat:
A vizsgálatok nem járnak fájdalommal. A férfiak zömében a prosztata tapintása félelmet kelt. Ez a vizsgálat, amely tapintással a végbél felől történik, ezért és az anatómiai adottságoktól függően kellemetlen érzettel járhat, de nem fájdalmas.

Általános fizikai vizsgálat:
has és vesetájakra, a hímvesszőre, a herékre, ondóhólyagokra és a herezacskóra, a prosztatára terjed ki.

Hímvesszőn:
hegek, fitymaszűkület, hímvesszőgörbületek, nem természetes húgycsőnyílás, herezacskón látható visszerek, vagy látható tapintható csomók

Heréknél:
azok száma, elhelyezkedése, nagysága, tapintata, mellékherén a nagyság, fájdalmasság, tömöttség, ondóvezeték tapintata, a lágyéki nyirokcsomók vizsgálata, végbélen keresztül ujjal a prosztata és az ondómirigyek vizsgálata fontos.

Az urológiai, andragógiai vizsgálatokat kiegészítjük laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálattal, és ondóvizsgálattal is amennyiben azt a vizsgáló orvos szükségesnek tartja.

Urodinámiai

Vizelettartási és kiürítési zavarok kivizsgálása és kezelése: vizsgálat, mely a húgyúti rendszer vizeletáramlásának és –nyomásának kapcsolatát vizsgálja a vizelettárolás és –ürítés fázisaiban.

Az urodinámia keretében végezzük el a női és a férfi vizelettartási, valamint az ürítési zavarok komplex műszeres vizsgálatát. Az idegi természetű, idegekből kiinduló (neurogén) hólyagműködési zavarok vizsgálata, és ezen betegek rendszeres kontrollja szintén az urodinámiai szakorvos feladata.

Különböző kezelési lehetőségekkel rendelkezünk:

Vizeletcsepegés esetén: gáti torna betanítását, valamint hüvelyi, és végbélen keresztüli aktív és passzív elektrostimulatió.

Urológiai vizsgálatok árai

Vizsgálat – 10 000 Ft
Kontrollvizsgálat, konzílium – 6 000 Ft
Vese UH vizsgálata – 2 000 Ft
Felszíni érzéstelenítés – 1 000 Ft
Gyógyszer beültetés tartós hatás céljából -1 500 Ft
Prostata UH vizsgálata – 2 000 Ft
Húgyhólyag öblítés – 2 000 Ft
Hólyagkatéter (állandó) cseréje – 2 000 Ft
Urethro-cystoscopia – 10 000 Ft
Cystoscopia – 10 000 Ft
Uroflowmetria – 2 000 Ft