Mi a kardiológiai vizsgálat célja?

Rizikófaktorok meghatározása, mint a dohányzás, testsúly, életmód, életkor. Ezen rizikófaktorok lehetőség szerinti kiküszöbölése, megváltoztatása. A szív betegségeinek időbeni felfedezése vagy kizárása. Meglévő szívbetegségek állapotának felmérése és a további kezelési módok meghatározása, kardiológus szakorvos általi folyamatos gondozása.

Műtét előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérés (műthetőség), ez a vizsgálat nem csak a szív és érrendszeri műtétekre vonatkozik. Egy sérv vagy epe műtét illetve bármilyen egyéb más műtét előtt szükség van ilyen jellegű rizikó felmérésre.

Mikor forduljunk kardiológushoz?

  • egyenes ági rokon, fiatalkori szívbetegsége esetén (szülők, nagyszülők, testvérek fiatalkori szívbetegsége)
  • időszakosan jelentkező mellkasi fájdalom,
  • jelentős túlsúly, jelentős dohányzás, fokozottan stresses életmód,
  • mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás esetén
  • heves fejfájás, szédülés, légszomj, dagadó alsó végtagok, “rendszertelen” szívverés érzése esetén

A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a helyes táplálkozás bevezetése, a rendszeres testedzés, valamint a minimum évenkénti szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen. A kardiológiai szakorvosi vizsgálat, olyan állapotfelmérés, melyek során rejtett, tünetet még nem adó, azonban a későbbiekben komoly problémákat okozó betegségekre derülhet fény. Azokat a szív és érrendszeri betegségeket, amelyeket, még időben észreveszünk és kezelünk, visszafordíthatunk.

Mi történik a kardiológiai szakorvosi vizsgálaton?

Itt is a beteg anamnézisének, a családban és a beteg életében már előfordult betegségek felvétele, az első lépés.
Ezt követően:

  • állandó panaszok, mellkasi fájdalom, ritmuszavar és szívdobogás érzés, légzési, légszomj panaszok, magas vérnyomás, és ezen körülmények tisztázása, megbeszélése
  • fizikális vizsgálat, vérnyomás mérés, EKG készítése

Szükség esetén, további vizsgálatok:

  • Echokardiographia, Terheléses EKG, 24 órás vizsgálatok (ABPM – vérnyomásmérés, Holter-EKG),
  • Gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés meghatározása, időszakos kontrollja.

További műszeres, kardiológiai vizsgálatok

Holter EKG, ABPM, Cardy EKG:

Holter EKG:

24 órás EKG monitorizálás. A vizsgálat célja a különböző szívritmuszavarok kimutatása. A betegre/páciensre egy 3 elvezetéses EKG készülék kerül felhelyezésre, melyet egész nap viselnie kell. Ennek az eszköznek a viselése közben nem kell ágynyugalmat tartani. A legideálisabb, ha a szokványos napi tevékenység, rutin közben tudjuk megfigyelni a páciens szívműködését. A készüléket víz nem érheti! A felhelyezett készüléket 24 óra múlva kell a kardiológiai szakrendelésünkre visszahozni.

ABPM:

24 órás vérnyomás monitorizálás. Egy olyan automata vérnyomásmérő készülék kerül felhelyezésre a páciensre mely 24 órán keresztül megadott időközönként megméri a vérnyomását. A készülékkel a szokványos napi teendők ugyan úgy elvégezhetőek. Készüléket víz ne érje! A felhelyezett készüléket 24 óra múlva kell a kardiológiai szakrendelésünkre visszahozni.

Cardy EKG:

Több napra hazavihető, a beteg által kezelt, telemetriás EKG készülék. Használatát a szakrendelésünkön helyben oktatják az asszisztensek.

Echocardiographia:

A szív ultrahangos vizsgálata. A vizsgálat félmeztelenül történik. Mint általában az ultrahangos vizsgálómódszerek az echocardiographia is teljesen fájdalommentesen, gyorsan tud fontos információkkal szolgálni a szívről. Eme vizsgálat során informálódhatunk a szív üregeiről, méreteiről, a szívbillentyűinek állapotáról, a szívizom működéséről, falmozgászavarokról.

Transoesophagealis echocardiographia (TEE):

Nyelőcsövön keresztül kivitelezett szívultrahangos vizsgálat. A gyomortükrözéshez hasonlítható. A vizsgálat éhgyomorra történik. Hogy csökkentsük a vizsgálattal járó kellemetlenséget, a beavatkozás előtt helyi érzéstelenítővel fújjuk be a páciens torkát.

TEE során pontos információkat kaphatunk bizonyos betegségek diagnózisához mint pl.: szívbelhártya gyulladás, szívüregi vérrögök kimutatása, stb.

Ergometria:

Fizikai terheléssel kiprovokálható mellkasi fájdalom, fulladás, ritmuszavarok vizsgálatára, szívkoszorúér tágításon átesett betegek utánkövetésére szolgáló vizsgálati eljárás. Ezen részlegünkön a terhelés futószalagon történik.

A vizsgálat előtt bevehető gyógyszereket illetően az Ön kezelőorvosa teljes körű tájékoztatást fog adni. Javasoljuk a könnyű, sportos öltözéket, hölgyek esetén pedig a melltartó viselését. A vizsgálat félmeztelenül történik. A vizsgálat során a páciens neme és életkora alapján meghatározott ideig kell futni a futószalagon, fokozódó nehézségi szinteken.

Minden páciens a terhelés alatt folytonos EKG és vérnyomás kontroll, állandó orvosi felügyelet alatt áll.