Az emberi bőr egy nagyon bonyolult szerv. Sokrétű feladatot lát el, melyeknek működése pótolhatatlan. Az emberi bőr állapota tükrözi a belső egyensúlyunkat. A bőr betegségei nemcsak hogy kellemetlenek, általában jól láthatóak és feltűnőek is. Egészségi-, esztétikai- és többnyire lelki problémát is jelenthetnek.

Milyen problémákkal forduljon bőrgyógyászati rendelésünkhöz?

Az emberi bőr a külvilág felé jól érzékelhető és a legnagyobb méretű szerve. Területe 1,5-2 m2, jól látható, ezért a bőrünkön kialakuló betegségek nagy része könnyen és időben észrevehető. Ez az ami mindenképp orvoshoz irányít minket.

Mely bőrbetegségek lehetnek ezek? Lehetnek hevenyen (gyorsan lezajló, viszonylag rövid ideig tartó kórfolyamatok, függetlenül annak kimenetelétől) kialakuló, sokszor szubjektív, tehát mindenkinél más panasszal is kísért bőrbetegségek:

  • csípés
  • allergiás bőrbetegségek, mint az ekcéma, csalánkiütés
  • fertőzések, bakteriális, gombás és vírusos fertőzés
  • krónikus, évek óta fennálló bőrtünetek, ilyen a pikkelysömör, ekcéma
  • hajhullás
  • pattanásos bőrtünetek

A bőrbetegségek egy bizonyos része mint például a bőrdaganatok, hosszú ideig észrevétlenül maradhatnak, mert tünetmentesek, panaszt nem okoznak. Eldugott kevésbé jól látható helyeken hajlatokban, genitális (nemi szervek hajlatai), talpi részen helyezkedhetnek el.

Emiatt és a megváltozott éghajlati viszonyok miatt (UV-A, UV-B sugárzások főleg a nyári időszakban) kiemelten fontosnak tartjuk a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatot!

Jóindulatú bőrbetegségek, bőrelváltozások

Vannak olyan bőrjelenségek, melyek nem tekinthetők betegségnek. Ezek lehetnek a bőr jóindulatú növedékei szintén a hajlatokban vagy a nyakon megjelenő fibromák (jóindulatú kötőszövet daganat), ezek elsősorban főleg esztétikai problémát okoznak, esetleg az elhelyezkedésük miatt zavaróak. Eltávolításukra esztétikai indokkal kerül sor.

Fejbőr és haj

A bőr fontos függeléke a haj. A hajhullás, hajciklus zavar hátterében, legtöbb esetben valamilyen belső kiváltó okok állnak, állhatnak. Ezért nagyon fontos a kivizsgálása és megfelelő kezelése.

Mi történik egy bőrgyógyászati kivizsgálás során?

Anamnézis felvétel (a egészségi állapotának, a betegség kezdetének és lefolyásának, a beteg szubjektív panaszainak története a betegvizsgálat idejéig), ez a tünet jellegétől függően a családi anamnézisre is kiterjedhet.

Ezt követi egy fizikai vizsgálat, mely során nem csupán csak az érintett régió kerül vizsgálatra, hanem esetenként akár az egész testfelszín is. Anyajegyvizsgálatok esetén az egész testfelszín részletes vizsgálata történik meg, egy kifejezetten erre a célra használt speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével.

Szükség esetén sor kerülhet szövettani mintavételre, illetve további egyéb más vizsgálatok (labor, belgyógyászat stb.) elvégzésére is.
Terápia beállítása, megbeszélése. Bizonyos bőrbetegségek esetében gondozásba vétel.

Egyéb más speciális vizsgálatok:

  • Videodermatoszkópos vizsgálat: Az anyajegyek számítógépes rögzítése.
  • Trichogram vizsgálat: hajhullás esetén, a hajciklus eltéséseiről ad információt.
  • Epicutan próba: a kontaktallergia/érzékenység igazolására
  • Intracután próba, étel, por, virágpor, méh allergia vizsgálata

Bőrgyógyászati vizsgálatok árai:

Dermatoscopia (anyajegytérkép készítés) – 15 000 Ft
Vizsgálat – 10 000 Ft
Kontrollvizsgálat, konzílium – 6 000 Ft
Vérvétel – 1 000 Ft
Bőrelváltozás kimetszése (Szövettan) – 30 000 Ft
További kimetszés/darab – 7 000 Ft
Cauterisatio cutis (1-5 db – szövettan) – 8 000 Ft
Epicutan allergia próba (Soronként) – 20 000 Ft
Kryokauterizáció (1-3 db) – 5 000 Ft
Kryokauterizáció (3-10 db) – 15 000 Ft