Intézetünkben jelenleg Magyarországon egyedüliként végzünk PET/MR vizsgálatokat. A PET- diagnosztikának az MR-rel való kombinációja forradalmat jelent a 3D diagnosztikában. A PET/MR olyan hibrid képalkotó technológia, amely az MR morfológiai és funkcionális adatok, valamint a PET funkcionális tartalom együttes begyűjtésére és egymásba vetítésére alkalmas.
A vizsgálathoz használt radioaktív izotóppal jelzett cukormolekulák (18F-FDG illetve FDOPA) előállítását saját radiokémiai laboratóriumunkban Siemens Eclipse ciklotronnal végezzük.

Amit a PET/MR vizsgálatról tudni kell

MR: Mágneses rezonancián alapuló digitalizált képalkotás
PET: pozitron emissziós tomográfia

MR vizsgálat során erős mágneses tér és rádiófrekvenciás hullámok alkalmazásával igen részletes, kitűnő szöveti felbontást nyújtó, tetszőleges síkú felvételeket nyerünk a vizsgált testrészről. Bizonyos struktúrák, kóros elváltozások hatékonyabban különíthetők el más képalkotó eljárásokkal szemben. Ennek köszönhető az MR vizsgálatok széleskörű felhasználása a legkülönbözőbb rendellenességekben (mint pl. daganatos megbetegedésben, gyulladásos folyamatokban, vérellátási zavarokban, sérülések, ideggyógyászati betegségek esetén), valamint szinte minden testtájék vizsgálatában (mint pl. agy és gerinc, ízületek, csontok, izmok, hasi és medencei szervek, emlő, mellkasi szervek, szív- és érrendszer).

A PET vizsgálat során az intravénásan beadott radioaktív izotóppal jelzett cukormolekulák (18F-FDG) eloszlását, szöveti halmozódását mérik. A normálistól eltérő, gyorsult anyagcseréjű sejtekben, szövetekben fokozott mennyiségű a cukorfelhasználás, ami kóros elváltozásra, betegségre utalhat. A beadott radiofarmakon (18F-FDG) Önre és környezetére nézve is sugárterheléssel jár, azonban rövid felezési idejének köszönhetően, megközelítőleg 2 óra alatt a felére csökken radioaktivitása, majd a következő 24 órában a szervezetből maradéktalanul kiürül.

A PET- diagnosztikának az MR-rel való kombinációja forradalmat jelent a 3D diagnosztikában. A PET/MR olyan hibrid képalkotó technológia, amely az MR morfológiai és funkcionális adatok és a PET funkcionális tartalom szimultán begyűjtésére és egymásba vetítésére alkalmas.

Az intézetünkben működő PET/MR berendezés jelenleg Magyarországon a humán diagnosztikában általában alkalmazott berendezéseknél kétszer nagyobb, 3 Tesla térerővel rendelkezik. Ennek előnye, hogy a vizsgálati idő növelése nélkül nagyobb térbeli felbontású – finomabb struktúrájú, jobb kontrasztú, nagyobb jel-zaj arányú képeket nyerhetünk, illetve azon vizsgálatoknál, ahol fontos az időbeli felbontás (pl.erek kontrasztanyagos angiográfiás vizsgálata, szív, agy perfúziós vizsgálata, agy funkcionális vizsgálata, agy diffúzió tenzor vizsgálata) gyorsabb leképezés lehetséges megtartott képminőség (jel-zaj arány) és felbontás mellett.

FONTOS TUDNIVALÓK PET/MR VIZSGÁLAT ELŐTT!

Tájékoztatjuk, hogy az MR berendezésben és vizsgálóhelyiségben állandó a mágneses tér, ezért a vizsgálatok csak bizonyos feltételek mellett végezhetők el! Kérjük, vizsgálat előtt figyelmesen olvassa el az MR tájékoztatónkat.

Az MR berendezésben nagyon erős mágneses tér van, ami miatt a vizsgálat megfontolandó, mert kontraindikációt jelenthet olyan személyek számára, akik bizonyos fém, elektromos, mágnesezhető, vagy mechanikai implantátummal, eszközzel, tárggyal rendelkeznek. Ilyen fém implantátumok pl.: szívritmus-szabályozó, beültetett defibrillátor, agyi, vagy más aneurysma clip, műszem, beépített hallásjavító készülék, lövedék, sörét, fémszilánk, szív műbillentyű, beépített ízületi protézis, művégtag, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót).

Mire van szükség a MR vizsgálathoz

Beutalás

MR vizsgálaton szakorvosi beutalóval lehet részt venni. Amennyiben az Ön szakorvosa a vizsgálatot szükségesnek tartja, úgy ő intézi az időpontfoglalást intézetünknél, és erről Önt tájékoztatja.

A magánerőből finanszírozott MR vizsgálatok beutalási rendje:
Intézetünkben lehetőség van úgynevezett fizetős vizsgálatokra is, ha ez orvosilag indokolt. Ilyen igény esetén kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a központi telefonszámon, ahol a MR vizsgálat menetéről, díjáról és a fizetés lehetséges módjairól kap információt.

Hogyan készüljünk az MR vizsgálatra

Általánosságban:


 • a vizsgálatot megelőző 6 órában ne étkezzen, de cukor-és édesítőszer mentes folyadékot (pl. szénsavmentes ásványvizet) bőségesen fogyasszon
 • gyógyszereit a szokott módon beveheti, egyeztetése során feltétlenül tisztázza munkatársunkkal, hogy melyek azok
 • az Ön testén vagy ruháján lévő fémtárgyak zavarhatják az MR vizsgálatot és balesetet is okozhatnak, ezért tegye le az összes fémtárgyat a kijelölt öltözőbe, mielőtt az MR vizsgálóba lép. Ilyenek: hallókészülék, jelzőkészülék, mobiltelefon, kulcsok, szemüveg, hajcsat – pánt, ékszerek (test-piercing), óra, biztosítótű, gémkapocs, bankkártya, fémpénz, toll, zsebkés, , acélvasalásos cipő, szerszámok, lazán rögzített fémtárgyak, fémdíszítésű, fémgombos, vagy cipzáras ruha, melltartó.

Cukorbetegség esetén:

Ha Ön cukorbeteg, kérjük, bejelentkezéskor ezt feltétlenül közölje munkatársunkkal!


 • fontos a vércukorszint 4- 11 mmol/l között tartása, mert a magas vércukorszint megváltoztatja az izotóppal jelzett cukor felvételét és felhasználást a szervekben/szövetekben/sejtekben. Amennyiben közvetlenül a vizsgálat előtt mért vércukra 8 mmol/l (144 mg/dl) érték felett van, a megváltozott glükóz metabolizmus mintázat miatt, előfordulhat, hogy a vizsgálatot el kell halasztanunk egy másik napra.
 • IDDM (inzulin dependens(függő) diabetes mellitus) – inzulint a szokásos módon beadhatja, ehet (csökkent szénhidrát tartalmú étkezés, értsd a szénhidrát mennyiség fele); Az inzulin beadást követő 3 órán belül a vizsgálaton meg kell jelenni (4 óra múlva már beadható a radiofarmakon). Amennyiben naponta több alkalommal kell beadnia az inzulint, kérjük, hozza magával adagolóját és inzulinját, és hozzon magával ennivalót is.
 • NIDDM (nem inzulin dependens-„tablettás” diabetes mellitus) Metformin tartalmú gyógyszereket (Adimet, Avandamet, Competact, Eucreas, Gluformin, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merkformin, Metfogamma, Metformin, Metrivin, Stadamet, Velmetia) NE vegye be 48 órával a vizsgálat előtt. Egyéb orális antidiabeticumot be kell venni, de étkezni nem szabad! Kérjük, hogy diabetikus gyógyszereit minden esetben hozza magával!

Terhesség esetén:


 • terhesség, illetve annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el (kivételt a szakorvosi teammel történt előzetes konzílium döntése jelenthet)

Vizsgálatot megelőző 72 órában:


 • kerülni kell a nehéz fizikai aktivitást (edzés, kerti munka, lovaglás, sportok, síelés, fizikai munkavégzés, stb.)
 • kerülni kell a magas szénhidrát tartalmú ételek, italok fogyasztását (NE fogyasszon: kenyeret, péksüteményt, cukros üdítőt, édességet, cukorkát, kerülje a rágógumizást)

Vizsgálat napján:


 • javasolt a meleg öltözet viselése – a fázás befolyásolja az eredményeket
 • ruhán lévő fémtárgyak zavarják a képminőséget, így kérjük, kerülje a fémtárgyat (zipzár, csattok, flitterek, kapcsok, fémgombok) tartalmazó ruházat viselését
 • ékszereit, értékeit NE hozza magával, piercingeit, testékszereit távolítsa el
 • kivehető fogsorát, amennyiben az fémet tartalmaz, a vizsgálathoz ki kell vennie, így kérjük, azt NE ragassza be
 • mellőzze a dohányzást
 • klausztrofóbia esetén enyhe nyugtatót hozhat magával, amit a vizsgálat előtt bevehet,
 • szoptatós kismamák a vizsgálat előtt gyűjtsenek egy napra elegendő tejet, mert a vizsgálat után 24 órán keresztül szüneteltetni kell a szoptatást és a lefejt anyatejet ki kell önteni.
 • amennyiben stomaja van, telítettség esetén a stomatasakot közvetlenül a vizsgálatot megelőzően üríteni kell. Kérjük, az esetleges cserélés érdekében hozzon magával tartalék stomatasakot
 • amennyiben vizeletürítési problémával küzd (katétere –vizelet zacskója van vagy pelenkát, betétet visel) úgy azt is kérjük, közvetlenül a vizsgálat előtt kiüríteni, illetve tisztára cserélni, valamint tartalék felszerelést szíveskedjen magával hozni.

A PET/MR vizsgálat kockázatai, esetleges mellékhatások:


 • Maga a PET/MR-vizsgálat teljesen fájdalommentes.
 • A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt gyógyszer hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen.
 • A szervezetet érő sugárterhelés a szokásosan alkalmazott aktivitás mellett, az ugyanezen testtájak tekintetében elvégzett kontrasztos CT vizsgálat sugárterheléséhez hasonló.
 • A vizsgálat előtt a bélrendszer pontosabb ábrázolásához a vízzel hígított orális kontrasztanyag elfogyasztása után igen ritkán mellékhatásként hányinger, hányás, hasmenés esetleg felléphet. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza el.Ez történik az MR vizsgálaton

Megérkezéskor Önnek a recepción kell jelentkezni adategyeztetés, regisztrálás és az „MR beleegyező Nyilatkozat” kitöltése és aláírása céljából. Kérjük, hogy időpontját feltétlenül tartsa be, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy a vizsgálatát nem tudjuk elvégezni.

Kérjük, feltétlenül hozza magával az alábbi dokumentumait:

 • MR vizsgálati beutaló
 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya
 • Taj kártya
 • A vizsgálathoz kapcsolódó korábbi orvosi leletei ( Más intézetben készült CT, MR, UH vizsgálatok képanyagát, labor –és zárójelentéseit.)
 • Esetleges beültetett fém implantátumról orvosi igazolást, zárójelentést vagy bármely dokumentumot.Az Ön aktuális állapotának felmérése egy erre kijelölt külön helyen történik. Ennek során egy szakképzett munkatársunk átnézi az Ön által hozott dokumentációt, abból másolatokat készít, valamint az állapotfelmérő lapon lévő kérdések alapján felveszi az Ön anamnézisét (kórtörténetét),megméri testsúlyát és testmagassságát, illetve meggyőződik arról, hogy nincs valamilyen kizáró oka a vizsgálatnak. Ezt követően felvilágosítást ad a vizsgálat további menetéről. A radiofarmakon beadását megelőzően minden esetben ellenőrizzük az Ön vércukorszintjét. Ha annak értéke meghaladja a 11 mmol/l értéket a vizsgálatot nem végezhetjük el.

Az állapotfelmérést követően történik a radiofarmakon (gyógyszer) injektálása.

Amennyiben kérdése van, azt kérjük a vizsgálatot megelőzően, a radiofarmakon beadását megelőzően tegye fel kollégáinknak. A radiofarmakon beadását követően kollégáink a saját sugárvédelmük érdekében minimálisra csökkentik Önnel a közeli kontaktus, amely nem zárja ki a szükséges segítségnyújtást.

Az injektálást követően Önnek 45-60 percet (radiofarmakon sejtekbe történő dúsulási ideje) kell teljes nyugalomban várakoznia. Fontos, hogy sem fizikai, sem szellemi munkát nem szabad végeznie ezen idő alatt, tehát beszélgetnie, olvasnia, sétálnia, sem szabad.

A várakozási idő alatt lehet hólyagot üríteni, de a várakozás leteltével szakképzett munkatársunk megkéri Önt, hogy fáradjon egy külön megjelölt mosdóba, és mindenképpen ürítse ki húgyhólyagját, cserélje ki betétjét, illetve, amennyiben túltelt, ürítse ki stoma zsákját. Erre azért van szükség, mert a beadott radiofarmakon a vesén keresztül a húgyhólyagba távozik, s a tele hólyag nem teszi lehetővé a kismedencei elváltozások megítélését.

Fokozottan ügyeljen arra, hogy vizeletével se a környezetet, se Önmagát ne szennyezze össze, mely sugárvédelmi szempontból is, valamint a vizsgálat alatt kapott képek megítélhetősége szempontjából is fontos!

A vizsgálatra név szerint fogja szólítani a radiográfus, aki Önnel együtt ellenőrzi az „MR Beleegyezési Nyilatkozatban” foglaltakat. Kérjük, viselkedjen bizalommal iránta, hiszen a vizsgálat során Vele fog kapcsolatot tartani és Ő fog segíteni.

Lényeges, hogy a teljes vizsgálat során a radiográfus által beállított pozícióból ne mozduljon el, a hangszórón kapott utasításokat kérjük, pontosan tartsa be.
A vizsgálat időtartama, a vizsgálat típusától függően 15-40-60 perc, melynek során Ön az MR berendezésben hosszabb-rövidebb ideig egy alagútszerű gépben fekszik. A vizsgálat során hangos zajt lehet hallani. A fejénél lévő kamerával pedig nyomon követjük az Ön egész vizsgálatát.
Bármilyen problémát érez, a kezében lévő pumpával jelezhet felénk, és ha oka van rá, megszakíthatja a vizsgálatot.

A PET/MR vizsgálat utáni teendők

Vizsgálatot követő 24 órában:


 • Kérjük, a vizsgálatot követő 24 órában tartózkodjon a szoros testi kontaktustól, úgymint ölelkezés és együtt alvás, a tömegközlekedés használatától, valamint a közösségi programokon való részvételtől (pl.mozi, színház).
 • Különösen ügyeljen a kisgyermekek és terhes nők védelmére, velük a lehető legnagyobb távolságban és legkevesebb ideig tartózkodjon egy helyen, amennyiben feltétlenül szükséges.
 • Ha ön szoptat, a vizsgálatot követő 24 órában a lefejt anyatejet ki kell önteni.
 • Javasolt a bőséges folyadékfogyasztás, amely legalább 2-3 liter legyen.
 • A WC-használat során kérjük, ügyeljen arra, hogy a vizeletével sem a környezetét, sem önmagát ne szennyezze össze.
 • A vizsgálatot követő napig kerülje a közeli kontaktust terhese kismamákkal illetve kisgyermekekkel.

PET/MR vizsgálat eredménye, leletezés:


 • A vizsgálati eredményt és leleteket az Önt beutaló kezelőorvosak küldjük el.
 • A vizsgálat eredményét Ön, vagy megbízottja, írásos meghatalmazás alapján, is átveheti. Ebben az esetben az átvétel időpontjáról telefonon értesítjük.
 • Kérjük, hogy a leletet saját érdekében kérje el kezelőorvosától, őrizze meg, és egy esetleges újabb vizsgálatnál hozza magával.
 • Magánfinanszírozású vizsgálat esetén a leletet 24 órán belül eljuttatjuk a megadott elektronikus címre, vagy értesítés után személyesen, illetve meghatalmazás alapján, is átvehető.

Betegségének pontosabb megállapítása érdekében szükségessé válhat kontrasztanyag vénába történő beadása, amely a kontrasztanyag nélküli (natív) vizsgálat során nem mutatható ki, és bizonyos elváltozások pontosabb megítélését segíti. A kontrasztanyag adása a vizsgált régiótól és a feltételezett betegségtől függ

A kontrasztanyag csekély veszéllyel jár, de kiválthat allergiás tüneteket. Ilyen pl. keserű, vagy fémes ízérzés, átmeneti bőrviszketés. Igen ritka a súlyosabb reakció. Ezek elhárítására fel vagyunk készülve!

Amennyiben a fent leírt jelenségek bármelyikét észleli, kérjük, azonnal jelezze felénk, hogy segíteni tudjunk!

Köszönjük, hogy együttműködésével megkönnyítette és segítette munkánkat, melyet az Ön gyógyulása érdekében végzünk!

Intézményünkben elérhető vizsgálatok térítés ellenében:

PET / CT és MR vizsgálatok, árak
Árlista:
VIZSGÁLAT ÁR
PET/CT vizsgálat (FDG-vel) 240 000 Ft
Agykoponya natív MR vizsgálat 30 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálat 55 000 Ft
Sella célzott MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Sella célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Orbita célzott MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Orbita célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Arckoponya MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Gerinc natív MR vizsgálata (régiónként) 30 000 Ft
Gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Nyaki lágyrész natív MR vizsgálata 30 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Mellkas MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Teljes has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has és medence MR vizsgálata natív 62 000 Ft
Teljes has és medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 80 000 Ft
Medence MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálata natív 30 000 Ft
Ízület, végtag natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
MR spektroszkópia vizsgálat in vivo 37 000 Ft
TOF Angiographia natív agykoponya vizsgálattal együtt 45 000 Ft
TOF Angiographia natív és kontrasztanyagos agykoponya vizsgálattal együtt 60 000 Ft
Epe-utak vizsgálata (Cholangiographia) hasi vizsgálattal együtt 50 000 Ft
Enterográfia natív és kontrasztos hasi vizsgálattal együtt 80 000 Ft