Intézetünkben 2014. óta végezünk a NEAK által finanszírozott PET/CT vizsgálatokat, valamint lehetőséget nyújtunk magánfinanszírozott vizsgálatokra. A PET/CT vizsgálattal a rosszindulatú daganatos betegségek általánosságban hamarabb kimutathatók, mint a hagyományos eljárásokkal, illetve a kóros elváltozásokról olyan információk szerezhetők, melyek segítenek a szükséges terápia megtervezésében, illetve annak hatékonyabbá tételében.
A vizsgálathoz használt radioaktív izotóppal jelzett cukormolekulák (18F-FDG) előállítását saját radiokémiai laboratóriumunkban Siemens Eclipse ciklotronnal végezzük.

Amit a PET/CT vizsgálatról tudni kell

PET: pozitron emissziós tomográfia
CT: computer tomográfia, számítógépes képalkotási módszer

A PET vizsgálat során az intravénásan beadott radioaktív izotóppal jelzett cukormolekulák (18F-FDG) eloszlását, szöveti halmozódását mérik. A normálistól eltérő, gyorsult anyagcseréjű sejtekben, szövetekben fokozott mennyiségű a cukorfelhasználás, ami kóros elváltozásra, betegségre utalhat. A beadott radiofarmakon (18F-FDG) Önre és környezetére nézve is sugárterheléssel jár, azonban rövid felezési idejének köszönhetően, megközelítőleg 2 óra alatt a felére csökken radioaktivitása, majd a következő 24 órában a szervezetből maradéktalanul kiürül.

CT vizsgálat során keresztmetszeti képekből nyerünk anatómiai, illetve strukturális információt a testről, amely szintén sugárterheléssel jár, de ez jóval kisebb, mint diagnosztikai CT esetében.

PET/CT vizsgálat egyesíti a PET vizsgálat nagy érzékenységét a funkcionális eltérésekre, valamint a CT vizsgálat kitűnő anatómiai felbontóképességét.

A beadott cukorszerű anyagot a sejtek, anyagcseréjük intenzitásától függően veszik fel. Minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ fel. A legtöbb rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, emiatt fokozott a sejtanyagcseréje és így a cukorfelhasználása, ezért alkalmas a PET/CT a daganatok felismerésére. A rosszindulatú daganatok anyagcsere változásai jellemzően megelőzik az anatómiai elváltozásokat.

A PET/CT módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal. Az eljárással az elváltozások olyan fontos tulajdonságait térképezhetjük fel, amelyek a terápia szempontjából fontosak és más vizsgálómódszerek számára rejtve maradnak. A PET/CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válik.

A radiofarmakonnal (izotóppal) kapcsolatos allergiás reakciókról nem számoltak be a szakirodalomban. A fájdalommentes PET/CT vizsgálat mintegy 7-10 mSv sugárterheléssel jár.

Kinek ajánljuk a PET/CT vizsgálatot

PET/CT vizsgálat diagnózist nyújt a primer tumorokról, regionális daganatos nyirokcsomókról, távoli áttétekről stb. A vizsgálat jelentősége a terápia megválasztásában, a betegség kiterjedésének megítélésében, a sugárterápia megtervezésében, a betegség utánkövetésében, továbbá a terápiás hatás felmérésben van. A vizsgálat segítséget nyújt a szöveti mintavétel helyének meghatározásában, valamint műtéti tervezésben.

Mire van szükség a PET/CT vizsgálathoz

Beutalás

A beutalás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy Ön magánbetegként vagy Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott betegként veszi igénybe a szolgáltatásainkat:

OEP által finanszírozott vizsgálatok beutalási rendje:


 • A vizsgálatot javasló kezelő orvos elektronikus úton feltölti a vizsgálati igényét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által üzemeltett központi várólistára.
 • A várólistán szereplő igényeket egy kijelölt team, a központilag meghatározott szempontok alapján, online bírálja el.
 • A vizsgálatkéréskor a kezelőorvos javaslatot tesz a beteg felé, hogy a vizsgálatra melyik egészségügyi központban kerüljön sor. Az elosztásban szerepet játszik a területi ellátási kötelezettség, de a beteg saját igényeit is messzemenőkig figyelembe kell venni.
 • Pozitív elbírálás esetén a Medicopus Nonprofit Kft-nél megjelenik az engedélyezett vizsgálatkérés, és munkatársunk azonnal megkezdi a beteggel a vizsgálat időpontjának telefonon történő egyeztetését.

A magánerőből finanszírozott PET/CT vizsgálatok beutalási rendje:

Amennyiben olyan betegségcsoportban szeretne PET/CT vizsgálatot kérni, melyet az OEP nem támogat és a páciens saját költségére vállalja a vizsgálatot, kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a központi telefonszámon, ahol a PET/CT vizsgálat menetéről, díjáról és a fizetés lehetséges módjairól kap információt.

Hogyan készüljünk a PET/ CT vizsgálatra

Általánosságban:


 • a vizsgálatot megelőző 6 órában ne étkezzen, de cukor-és édesítőszer mentes folyadékot (pl. szénsavmentes ásványvizet) bőségesen fogyasszon
 • gyógyszereit a szokott módon beveheti, egyeztetése során feltétlenül tisztázza munkatársunkkal, hogy melyek azok

Cukorbetegség esetén:

Ha Ön cukorbeteg, kérjük, bejelentkezéskor ezt feltétlenül közölje munkatársunkkal!


 • fontos a vércukorszint 4- 11 mmol/l között tartása, mert a magas vércukorszint megváltoztatja az izotóppal jelzett cukor felvételét és felhasználást a szervekben/szövetekben/sejtekben. Amennyiben közvetlenül a vizsgálat előtt mért vércukra 8 mmol/l (144 mg/dl) érték felett van, a megváltozott glükóz metabolizmus mintázat miatt, előfordulhat, hogy a vizsgálatot el kell halasztanunk egy másik napra.
 • IDDM (inzulin dependens(függő) diabetes mellitus) – inzulint a szokásos módon beadhatja, ehet (csökkent szénhidrát tartalmú étkezés, értsd a szénhidrát mennyiség fele); Az inzulin beadást követő 3 órán belül a vizsgálaton meg kell jelenni (4 óra múlva már beadható a radiofarmakon). Amennyiben naponta több alkalommal kell beadnia az inzulint, kérjük, hozza magával adagolóját és inzulinját, és hozzon magával ennivalót is.
 • NIDDM (nem inzulin dependens-„tablettás” diabetes mellitus) Metformin tartalmú gyógyszereket (Adimet, Avandamet, Competact, Eucreas, Gluformin, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merkformin, Metfogamma, Metformin, Metrivin, Stadamet, Velmetia) NE vegye be 48 órával a vizsgálat előtt. Egyéb orális antidiabeticumot be kell venni, de étkezni nem szabad! Kérjük, hogy diabetikus gyógyszereit minden esetben hozza magával!

Terhesség esetén:


 • terhesség, illetve annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el (kivételt a szakorvosi teammel történt előzetes konzílium döntése jelenthet)

Vizsgálatot megelőző 72 órában:


 • kerülni kell a nehéz fizikai aktivitást (edzés, kerti munka, lovaglás, sportok, síelés, fizikai munkavégzés, stb.)
 • kerülni kell a magas szénhidrát tartalmú ételek, italok fogyasztását (NE fogyasszon: kenyeret, péksüteményt, cukros üdítőt, édességet, cukorkát, kerülje a rágógumizást)

Vizsgálat napján:


 • javasolt a meleg öltözet viselése – a fázás befolyásolja az eredményeket
 • ruhán lévő fémtárgyak zavarják a képminőséget, így kérjük, kerülje a fémtárgyat (zipzár, csattok, flitterek, kapcsok, fémgombok) tartalmazó ruházat viselését
 • ékszereit, értékeit NE hozza magával, piercingeit, testékszereit távolítsa el
 • kivehető fogsorát, amennyiben az fémet tartalmaz, a vizsgálathoz ki kell vennie, így kérjük, azt NE ragassza be
 • mellőzze a dohányzást
 • klausztrofóbia esetén enyhe nyugtatót hozhat magával, amit a vizsgálat előtt bevehet,
 • szoptatós kismamák a vizsgálat előtt gyűjtsenek egy napra elegendő tejet, mert a vizsgálat után 24 órán keresztül szüneteltetni kell a szoptatást és a lefejt anyatejet ki kell önteni.
 • amennyiben stomaja van, telítettség esetén a stomatasakot közvetlenül a vizsgálatot megelőzően üríteni kell. Kérjük, az esetleges cserélés érdekében hozzon magával tartalék stomatasakot
 • amennyiben vizeletürítési problémával küzd (katétere –vizelet zacskója van vagy pelenkát, betétet visel) úgy azt is kérjük, közvetlenül a vizsgálat előtt kiüríteni, illetve tisztára cserélni, valamint tartalék felszerelést szíveskedjen magával hozni.

A PET/CT vizsgálat kockázatai, esetleges mellékhatások:


 • Maga a PET/CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes.
 • A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt gyógyszer hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen.
 • A szervezetet érő sugárterhelés a szokásosan alkalmazott aktivitás mellett, az ugyanezen testtájak tekintetében elvégzett kontrasztos CT vizsgálat sugárterheléséhez hasonló.
 • A vizsgálat előtt a bélrendszer pontosabb ábrázolásához a vízzel hígított orális kontrasztanyag elfogyasztása után igen ritkán mellékhatásként hányinger, hányás, hasmenés esetleg felléphet. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza el.Ez történik az PET / CT vizsgálaton

Megérkezéskor Önnek a recepción kell jelentkezni adategyeztetés, regisztrálás és az „CT beleegyező Nyilatkozat” kitöltése és aláírása céljából. Kérjük, hogy időpontját feltétlenül tartsa be, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy a vizsgálatát nem tudjuk elvégezni.

Kérjük, feltétlenül hozza magával az alábbi dokumentumait:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya
 • Taj kártya
 • Korábbi orvosi leletei ( Nyomatatott vagy elektronikus formában)Az Ön aktuális állapotának felmérése egy erre kijelölt külön helyen történik. Ennek során egy szakképzett munkatársunk átnézi az Ön által hozott dokumentációt, abból másolatokat készít, valamint az állapotfelmérő lapon lévő kérdések alapján felveszi az Ön anamnézisét (kórtörténetét), megméri testsúlyát és testmagassságát, illetve meggyőződik arról, hogy nincs valamilyen kizáró oka a vizsgálatnak. Ezt követően felvilágosítást ad a vizsgálat további menetéről. A radiofarmakon beadását megelőzően minden esetben ellenőrizzük az Ön vércukorszintjét. Ha annak értéke meghaladja a 11 mmol/l értéket a vizsgálatot nem végezhetjük el.

Az állapotfelmérést követően történik a radiofarmakon (gyógyszer) injektálása.

Amennyiben kérdése van, azt kérjük a vizsgálatot megelőzően, a radiofarmakon beadását megelőzően tegye fel kollégáinknak. A radiofarmakon beadását követően kollégáink a saját sugárvédelmük érdekében minimálisra csökkentik Önnel a közeli kontaktus, amely nem zárja ki a szükséges segítségnyújtást.

Az injektálást követően Önnek 45-60 percet (radiofarmakon sejtekbe történő dúsulási ideje) kell teljes nyugalomban várakoznia. Fontos, hogy sem fizikai, sem szellemi munkát nem szabad végeznie ezen idő alatt, tehát beszélgetnie, olvasnia, sétálnia, sem szabad.

A várakozási idő alatt lehet hólyagot üríteni, de a várakozás leteltével szakképzett munkatársunk megkéri Önt, hogy fáradjon egy külön megjelölt mosdóba, és mindenképpen ürítse ki húgyhólyagját, cserélje ki betétjét, illetve, amennyiben túltelt, ürítse ki stoma zsákját. Erre azért van szükség, mert a beadott radiofarmakon a vesén keresztül a húgyhólyagba távozik, s a tele hólyag nem teszi lehetővé a kismedencei elváltozások megítélését.

Fokozottan ügyeljen arra, hogy vizeletével se a környezetet, se Önmagát ne szennyezze össze, mely sugárvédelmi szempontból is, valamint a vizsgálat alatt kapott képek megítélhetősége szempontjából is fontos!

A vizsgálat (átlagosan 25-40 perc) alatt Önnek mozdulatlanul kell feküdnie a vizsgálóágyon, miközben az ágy vízszintes irányban mozog Önnel együtt a vizsgáló berendezésben. A vizsgálat jellegétől függően a karokat a test mellett kinyújtva, vagy a fej felett összekulcsolva kell tartania. Kismértékű mozgás is rontja a képminőséget. A vizsgáló helyiségben, berendezésben mikrofonok és hangszórók vannak elhelyezve, melyen keresztül kommunikálhat munkatársainkkal.

A PET/CT vizsgálat utáni teendők

Vizsgálatot követő 24 órában:


 • Kérjük, a vizsgálatot követő 24 órában tartózkodjon a szoros testi kontaktustól, úgymint ölelkezés és együtt alvás, a tömegközlekedés használatától, valamint a közösségi programokon való részvételtől (pl.mozi, színház).
 • Különösen ügyeljen a kisgyermekek és terhes nők védelmére, velük a lehető legnagyobb távolságban és legkevesebb ideig tartózkodjon egy helyen, amennyiben feltétlenül szükséges.
 • Ha ön szoptat, a vizsgálatot követő 24 órában a lefejt anyatejet ki kell önteni.
 • Javasolt a bőséges folyadékfogyasztás, amely legalább 2-3 liter legyen.
 • A WC-használat során kérjük, ügyeljen arra, hogy a vizeletével sem a környezetét, sem önmagát ne szennyezze össze.
 • A vizsgálatot követő napig kerülje a közeli kontaktust terhese kismamákkal illetve kisgyermekekkel.

PET/CT vizsgálat eredménye, leletezés:


 • Az elkészült, szakorvosok által aláírt leletek, és a hozzátartozó DVD-t a rajta lévő képanyaggal együtt az Ön lakcímére postázzuk, és elektronikus úton eljuttatjuk kezelőorvosának is.
 • A lelet személyes átvételére is van lehetőség, ennek igényét vizsgálatkor feltétlenül jelezze a munkatársunknál.
 • Külön kérésre, írásos meghatalmazás ellenében, a vizsgálat eredményét hozzátartozó, törvényes képviselője személyesen is átveheti.
 • Kérjük, hogy leletét saját érdekében őrizze meg, és egy esetleges újabb vizsgálatnál hozza magával.

A PET/CT vizsgálat kockázatai, esetleges mellékhatások


 • Maga a PET/CT vizsgálat teljesen fájdalommentes.
 • A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt gyógyszer hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen.
 • A szervezetet érő sugárterhelés a szokásosan alkalmazott aktivitás mellett, az ugyanezen testtájak tekintetében elvégzett kontrasztos CT vizsgálat sugárterhelésénél kevesebb.
 • A vizsgálat előtt a bélrendszer pontosabb ábrázolásához a vízzel hígított orális kontrasztanyag elfogyasztása után igen ritkán mellékhatásként hányinger, hányás, hasmenés esetleg felléphet. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza el.

Köszönjük, hogy együttműködésével megkönnyítette és segítette munkánkat, melyet az Ön gyógyulása érdekében végzünk!

Intézményünkben elérhető vizsgálatok térítés ellenében:

PET / CT és MR vizsgálatok, árak

Árlista:

PET vizsgálatok: (A vizsgálatokat orvosi javaslat alapján, illetve előzetes egyeztetés során meghatározott napokon végezzük.)
Vizsgálat megnevezése Ár
FDG PET/CT vizsgálat 240 000 Ft
FKOLIN PET/CT vizsgálat 250 000 Ft
FDOPA PET/CT vizsgálat 270.000 Ft
Teljestest FDG PET/MR vizsgálat 330 000 Ft
Teljestest FKOLIN PET/MR vizsgálat 340 000 Ft
Teljestest FDOPA PET/MR vizsgálat 360 000 Ft
Agyi FDG PET/MR vizsgálat 290 000 Ft
Agyi FKOLIN PET/MR vizsgálat 300 000 Ft
Agyi FDOPA PET/MR vizsgálat 320.000 Ft
MR vizsgálatok:
Vizsgálat megnevezése Ár
Agykoponya MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Sella célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Sella célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Orbita célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Orbita célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Arckoponya MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Gerinc MR vizsgálata natív (régiónként) 35 000 Ft
Gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Mellkas MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Teljes has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has és medence MR vizsgálata natív 62 000 Ft
Teljes has és medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 80 000 Ft
Medence MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Ízület, végtag natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
MR spektroszkópia vizsgálat in vivo 37 000 Ft
TOF Angiográfia natív agykoponya vizsgálattal együtt 45 000 Ft
TOF Angiográfia natív és kontrasztanyagos agykoponya vizsgálattal együtt 60 000 Ft
Epe-utak MR vizsgálata (Cholangiográfia) hasi vizsgálattal együtt 50 000 Ft
Enterográfia natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata, hasi vizsgálattal együtt 80 000 Ft
Emlő MR vizsgálata natív 40 000 Ft
Emlő natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 60 000 Ft
Vállizületi natív MR és MR artrográfia 80 000 Ft
CT vizsgálatok: (A vizsgálatokat kizárólag szakorvosi beutaló alapján végezzük.)
Vizsgálat megnevezése Ár
Agykoponya CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Sella célzott CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Sella célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 45 000 Ft
Orbita célzott CT vizsgálata natív 16 000 Ft
Orbita célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 32 000 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálata natív 16 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 32 000 Ft
Arckoponya CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Gerinc CT vizsgálata natív (régiónként) 14 000 Ft
Gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Mellkas CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Teljes has CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Teljes has natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 36 000 Ft
Teljes has és kismedence CT vizsgálata natív 24 000 Ft
Teljes has és kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 45 000 Ft
Medence CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Medence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 36 000 Ft
Ízület, végtag CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Ízület, végtag natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Vállizületi natív CT és CT artrográfia 80 000 Ft