Az Intézetünkben működő MR (PET/MR) gép jelenleg Magyarországon a humán diagnosztikában elérhető legnagyobb tudású berendezés, 3 Tesla mágneses térerővel rendelkezik. Ennek előnye, hogy a vizsgálati idő növelése nélkül nagyobb térbeli felbontású – finomabb struktúrájú, jobb kontrasztú, nagyobb jel-zaj arányú képeket nyerhetünk.

Amit az MR vizsgálatról tudni kell

MR: Mágneses rezonancián alapuló digitalizált képalkotás


MR vizsgálat során erős mágneses tér és rádiófrekvenciás hullámok alkalmazásával igen részletes, kitűnő szöveti felbontást nyújtó, tetszőleges síkú felvételeket nyerünk a vizsgált testrészről. Bizonyos struktúrák, kóros elváltozások hatékonyabban különíthetők el más képalkotó eljárásokkal szemben. Ennek köszönhető az MR vizsgálatok széleskörű felhasználása a legkülönbözőbb rendellenességekben (mint pl. daganatos megbetegedésben, gyulladásos folyamatokban, vérellátási zavarokban, sérülések, ideggyógyászati betegségek esetén), valamint szinte minden testtájék vizsgálatában (mint pl. agy és gerinc, ízületek, csontok, izmok, hasi és medencei szervek, emlő, mellkasi szervek, szív- és érrendszer).

Az intézetünkben működő PET/MR berendezés jelenleg Magyarországon a humán diagnosztikában általában alkalmazott berendezéseknél kétszer nagyobb, 3 Tesla térerővel rendelkezik. Ennek előnye, hogy a vizsgálati idő növelése nélkül nagyobb térbeli felbontású – finomabb struktúrájú, jobb kontrasztú, nagyobb jel-zaj arányú képeket nyerhetünk, illetve azon vizsgálatoknál, ahol fontos az időbeli felbontás (pl.erek kontrasztanyagos angiográfiás vizsgálata, szív, agy perfúziós vizsgálata, agy funkcionális vizsgálata, agy diffúzió tenzor vizsgálata) gyorsabb leképezés lehetséges megtartott képminőség (jel-zaj arány) és felbontás mellett.

FONTOS TUDNIVALÓK MR VIZSGÁLAT ELŐTT!

Tájékoztatjuk, hogy az MR berendezésben és vizsgálóhelyiségben állandó a mágneses tér, ezért a vizsgálatok csak bizonyos feltételek mellett végezhetők el! Kérjük, vizsgálat előtt figyelmesen olvassa el az MR tájékoztatónkat.

Az MR berendezésben nagyon erős mágneses tér van, ami miatt a vizsgálat megfontolandó, mert kontraindikációt jelenthet olyan személyek számára, akik bizonyos fém, elektromos, mágnesezhető, vagy mechanikai implantátummal, eszközzel, tárggyal rendelkeznek. Ilyen fém implantátumok pl.: szívritmus-szabályozó, beültetett defibrillátor, agyi, vagy más aneurysma clip, műszem, beépített hallásjavító készülék, lövedék, sörét, fémszilánk, szív műbillentyű, beépített ízületi protézis, művégtag, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót).

Az MR vizsgálat mágneses térben történik, nem jár sugárterheléssel. Az MR-nek nincsen az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása. Ez egy olyan speciális vizsgálattípus, amelynek révén igen sok információt nyerhetünk a vizsgált szervekről, jelentősen segítve ezzel az Ön kezelőorvosát betegsége megállapításában és kezelése megszervezésében.

Kinek ajánljuk az MR vizsgálatot?

Az MR vizsgálat nagyon sok betegség diagnosztikájára alkalmas, mint például sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), gyulladások, idegrendszeri megbetegedések (agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia stb.), gerincbetegségek (gerincvelő betegség, gerincsérv, gyulladás,daganat, stb.), anyagcsere zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei.

Mire van szükség a MR vizsgálathoz

Beutalás

MR vizsgálaton szakorvosi beutalóval lehet részt venni. Amennyiben az Ön szakorvosa a vizsgálatot szükségesnek tartja, úgy ő intézi az időpontfoglalást intézetünknél, és erről Önt tájékoztatja.

A magánerőből finanszírozott MR vizsgálatok beutalási rendje:
Intézetünkben lehetőség van úgynevezett fizetős vizsgálatokra is, ha ez orvosilag indokolt. Ilyen igény esetén kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a központi telefonszámon, ahol a MR vizsgálat menetéről, díjáról és a fizetés lehetséges módjairól kap információt.

Hogyan készüljünk az MR vizsgálatra

Általánosságban:


 • a vizsgálat előtt nyugodtan ehet, ihat (víz, ásványvíz), kivéve, ha a vizsgálathoz kontrasztanyag beadása szükséges. Ebben az esetben a kérjük, a vizsgálat előtt 3 órával már ne étkezzen.
 • gyógyszereit a szokott módon beveheti,
 • az Ön testén vagy ruháján lévő fémtárgyak zavarhatják az MR vizsgálatot és balesetet is okozhatnak, ezért tegye le az összes fémtárgyat a kijelölt öltözőbe, mielőtt az MR vizsgálóba lép. Ilyenek: hallókészülék, jelzőkészülék, mobiltelefon, kulcsok, szemüveg, hajcsat – pánt, ékszerek (test-piercing), óra, biztosítótű, gémkapocs, bankkártya, fémpénz, toll, zsebkés, , acélvasalásos cipő, szerszámok, lazán rögzített fémtárgyak, fémdíszítésű, fémgombos, vagy cipzáras ruha, melltartó.

Terhesség esetén:

Kérjük, jelezze, ha terhes, vagy nem kizárt a terhesség lehetősége, mert ez kontraindikációt jelenthet! Fontos tudni, hogy a szoptató kismamák az intravénás kontrasztanyag beadását követően 48 órán belül nem szoptathatnak!

Kontrasztanyag- illetve gyógyszerérzékenység


 • Kérjük, jelezze, ha már előzőleg kapott kontrasztanyagot és az bármiféle kóros reakciót váltott ki Önnél.
 • Kérjük, jelezze, ha bármilyen gyógyszerre érzékeny, allergiás.
 • Mindkét esetben kérjük, hogy hozzon magával 1 hónapnál nem régebbi vesefunkcióra vonatkozó (kreatinin, GFR) laborvizsgálatijelentést.

Vese – pajzsmirigy betegség esetén

Kérjük, jelezze, amennyiben ismert vesebeteg, vagy pajzsmirigy kezelés alatt áll.

Ez történik az MR vizsgálaton

Megérkezéskor Önnek a recepción kell jelentkezni adategyeztetés, regisztrálás és az „MR beleegyező Nyilatkozat” kitöltése és aláírása céljából. Kérjük, hogy időpontját feltétlenül tartsa be, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy a vizsgálatát nem tudjuk elvégezni.

Kérjük, feltétlenül hozza magával az alábbi dokumentumait:

 • MR vizsgálati beutaló
 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya
 • Taj kártya
 • A vizsgálathoz kapocslódó korábbi orvosi leletei ( Más intézetben készült CT, MR, UH vizsgálatok képanyagát, labor –és zárójelentéseit.)
 • Esetleges beültetett féminplantátumról orvosi igazolást, zárójelentést vagy bármely dokumentumot.

A vizsgálatra név szerint fogja szólítani a radiográfus, aki Önnel együtt ellenőrzi az „MR Beleegyezési Nyilatkozatban” foglaltakat. Kérjük, viselkedjen bizalommal iránta, hiszen a vizsgálat során Vele fog kapcsolatot tartani és Ő fog segíteni.

Lényeges, hogy a teljes vizsgálat során a radiográfus által beállított pozícióból ne mozduljon el, a hangszórón kapott utasításokat kérjük, pontosan tartsa be.

A vizsgálat időtartama, a vizsgálat típusától függően 15-40-60 perc, melynek során Ön az MR berendezésben hosszabb-rövidebb ideig egy alagútszerű gépben fekszik. A vizsgálat során hangos zajt lehet hallani. A fejénél lévő kamerával pedig nyomon követjük az Ön egész vizsgálatát.

Bármilyen problémát érez, a kezében lévő pumpával jelezhet felénk, és ha oka van rá, megszakíthatja a vizsgálatot.

Betegségének pontosabb megállapítása érdekében szükségessé válhat kontrasztanyag vénába történő beadása, amely a kontrasztanyag nélküli (natív) vizsgálat során nem mutatható ki, és bizonyos elváltozások pontosabb megítélését segíti. A kontrasztanyag adása a vizsgált régiótól és a feltételezett betegségtől függ

A kontrasztanyag csekély veszéllyel jár, de kiválthat allergiás tüneteket. Ilyen pl. keserű, vagy fémes ízérzés, átmeneti bőrviszketés. Igen ritka a súlyosabb reakció. Ezek elhárítására fel vagyunk készülve!

Amennyiben a fent leírt jelenségek bármelyikét észleli, kérjük, azonnal jelezze felénk, hogy segíteni tudjunk!

MR vizsgálat eredménye, leletezés:


 • A vizsgálati eredményt és leleteket az Önt beutaló kezelőorvosak küldjük el.
 • A vizsgálat eredményét Ön, vagy megbízottja, írásos meghatalmazás alapján, is átveheti. Ebben az esetben az átvétel időpontjáról telefonon értesítjük.
 • Kérjük, hogy a leletet saját érdekében kérje el kezelőorvosától, őrizze meg, és egy esetleges újabb vizsgálatnál hozza magával.
 • Magánfinanszírozású vizsgálat esetén a leletet 24 órán belül eljuttatjuk a megadott elektronikus címre, vagy értesítés után személyesen, illetve meghatalmazás alapján, is átvehető.

Köszönjük, hogy együttműködésével megkönnyítette és segítette munkánkat, melyet az Ön gyógyulása érdekében végzünk!

Intézményünkben elérhető vizsgálatok térítés ellenében:

PET / CT és MR vizsgálatok, árak

Árlista:

PET vizsgálatok: (A vizsgálatokat orvosi javaslat alapján, illetve előzetes egyeztetés során meghatározott napokon végezzük.)
Vizsgálat megnevezése Ár
FDG PET/CT vizsgálat 240 000 Ft
FKOLIN PET/CT vizsgálat 250 000 Ft
FDOPA PET/CT vizsgálat 270.000 Ft
Teljestest FDG PET/MR vizsgálat 330 000 Ft
Teljestest FKOLIN PET/MR vizsgálat 340 000 Ft
Teljestest FDOPA PET/MR vizsgálat 360 000 Ft
Agyi FDG PET/MR vizsgálat 290 000 Ft
Agyi FKOLIN PET/MR vizsgálat 300 000 Ft
Agyi FDOPA PET/MR vizsgálat 320.000 Ft
MR vizsgálatok:
Vizsgálat megnevezése Ár
Agykoponya MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Sella célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Sella célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Orbita célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Orbita célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Belső fül célzott MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Arckoponya MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Gerinc MR vizsgálata natív (régiónként) 35 000 Ft
Gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Nyaki lágyrész MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Mellkas MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Teljes has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Teljes has és medence MR vizsgálata natív 62 000 Ft
Teljes has és medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 80 000 Ft
Medence MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
Ízület, végtag MR vizsgálata natív 35 000 Ft
Ízület, végtag natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 55 000 Ft
MR spektroszkópia vizsgálat in vivo 37 000 Ft
TOF Angiográfia natív agykoponya vizsgálattal együtt 45 000 Ft
TOF Angiográfia natív és kontrasztanyagos agykoponya vizsgálattal együtt 60 000 Ft
Epe-utak MR vizsgálata (Cholangiográfia) hasi vizsgálattal együtt 50 000 Ft
Enterográfia natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata, hasi vizsgálattal együtt 80 000 Ft
Emlő MR vizsgálata natív 40 000 Ft
Emlő natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata 60 000 Ft
Vállizületi natív MR és MR artrográfia 80 000 Ft
CT vizsgálatok: (A vizsgálatokat kizárólag szakorvosi beutaló alapján végezzük.)
Vizsgálat megnevezése Ár
Agykoponya CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Sella célzott CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Sella célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 45 000 Ft
Orbita célzott CT vizsgálata natív 16 000 Ft
Orbita célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 32 000 Ft
Belső fül célzott CT vizsgálata natív 16 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 32 000 Ft
Arckoponya CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Gerinc CT vizsgálata natív (régiónként) 14 000 Ft
Gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Nyaki lágyrész CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Mellkas CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Teljes has CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Teljes has natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 36 000 Ft
Teljes has és kismedence CT vizsgálata natív 24 000 Ft
Teljes has és kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 45 000 Ft
Medence CT vizsgálata natív 20 000 Ft
Medence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 36 000 Ft
Ízület, végtag CT vizsgálata natív 14 000 Ft
Ízület, végtag natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata 35 000 Ft
Vállizületi natív CT és CT artrográfia 80 000 Ft